Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
2.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Canon opětovně potvrzuje vývoj full frame CSC fotoaparátu EOS R3. Nyní se dozvídáme např. to, že systém duální stabilizace nabídne až 8EV účinek, bude zde i 4K video využívající technologie over-samplingu.
shagy2301 (31) | 3.6.20216:32
Prečo by malo nižšie rozlíšenie pôsobiť zvláštne? Na športovo reportážnu fotku 40­-50Mpx nie je potrebné a navyše tu máme precedensy z minulosti, keď vyššie športové modely mali nižšie rozlíšenie ako zariadenia pod nimi a to mimo iného kvôli zachovaniu maximálnej možnej rýchlosti
Odpovědět1  0
Milan Šurkala (6685) | 3.6.20218:37
Vysvětlím. Se vším, co jste řekl, naprosto souhlasím, nižší rozlišení sportovních modelů je tradicí a rozhodně nejde o nic výjimečného. Tady jde ale o něco jiného. Na 4K video Vám stačí 8,3 MPx, takže cca 10MPx snímač ­(a to měly tyto fotoaparáty snad už v době, kdy ještě ani netočily video­). Takže jste měl sportovní fotoaparát s nízkým rozlišením proti ostatním právě kvůli rychlosti, ale současně jste mohl mít nejvyšší dostupné rozlišení videa ­(např. to 4K­). Jenže to by se teď nestalo. Na 8K potřebujete 33 MPx, takže cca 40MPx senzor ­(3:2­). To není potřeba pro sportovní fotografii, ale je to potřeba pro 8K video. Takže když půjdete s rozlišením níž, což by dávalo smysl, tak budete mít super fotoaparát pro sport, ale zároveň budete mít dražší přístroj, který bude v oblasti videa překonán levnějším. Což se tehdy nestávalo ­(protože nejlepší video umělo s přehledem i nejnižší rozlišení­), ale stalo by se to teď, a to by mohlo působit zvláštně. Dražší přístroj by najednou nebyl ve všem lepší.

Nicméně osobně si myslím, že se půjde cestou nižšího rozlišení a 4K, protože 8K není dnes taková nutnost, aby to byl velký problém z hlediska využitelnosti i toho marketingu. Navíc ten cenový odstup od EOS R5 nemůže být moc velký ­(EOS R5 je sama o sobě velmi drahá a moc prostoru pro výrazně vyšší cenu u EOS R3 tam už není­). Být to dvakrát dražší, asi by to docela bilo do očí, ale pokud to bude nějakých 30­-40 %, asi se to přejde bez většího povšimnutí.
Odpovědět1  0
shagy2301 (31) | 3.6.202113:01
Zaujímavý pohľad, takto som na to nepozeral. No ani v poslednom čase som neodsledoval aby Canon 1D či Nikon Dx mali nejako špeciálne zaujímavé video funkcie voči nižším modelom.
4K ­(kľudne aj DCI, alebo 5,xK pre orez­) s interným pseudo RAW video záznamom vie tiež zaujať ­(nejaké parametre v zmysle vzorkovanie 4:2:2, 12bit a podobne­), a to by ľavou zadnou prekonalo akékoľvek komprimované 8K, do ktorého by sa z takého materiálu dalo bez problémov upscalovať. Plus ak ten snímač ponúkne zase o niečo väčší dynamický rozsah tak to bude jeho ďalšia výhoda.
Takže môj názor je že tam bude senzor ktorý bude podporovať niečo ako 5,6K a bude to mať špeciálne bezstratové formáty na záznam videa.
Cena ak som správne pochopil je plánovaná niekde okolo 6500€ čo je cca 45% navyše voči R5.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.